Variabele producten in WooCommerce

Variabele producten in WooCommerce

Wil je variabele producten toevoegen in WooCommerce? In dit artikel leg ik je graag uit hoe deze optie werkt.

Het is je vast al vaak genoeg opgevallen dat er duizenden producten in allerlei verschillende kleuren, maten, grammen en noem maar op te verkrijgen zijn.

Je kunt ervoor kiezen om deze producten allemaal stuk voor stuk op je webshop te zetten, maar dit is natuurlijk niet heel handig.

In de meeste gevallen kun je beter variabel product maken, zodat de klant maar één pagina hoeft te bekijken met daarop alle keuzemogelijkheden. Wanneer een klant een bepaalde variant kiest, dan zal de prijs ook automatisch aangepast worden indien er prijsverschil tussen de variaties zit.

Voorbeeld variabel product in WooCommerce

Voordat je fanatiek tijd steekt in het aanmaken van allerlei eigenschappen en variaties om variabele producten te maken, wil je waarschijnlijk weten hoe het er ongeveer uit zal zien.

Het hangt uiteraard van het thema af hoe het er precies uit zal zien, maar het is eigenlijk een eenvoudig dropdown menu waar klanten tussen de verschillende variaties kunnen kiezen.

Variabel product op een WooCommerce webshop

Zodra de klant voor een optie kiest zal alle informatie getoond worden van de desbetreffende variatie. Zo kun je per variatie een verschillende prijs hanteren, andere foto’s gebruiken, de beschrijving aanpassen, en nog allerlei andere dingen.

Overtuigd dat variabele producten in WooCommerce ook handig zijn voor jouw webshop? Mooi, laten we dan bekijken hoe je variabele producten kunt maken.

Variabel product toevoegen in WooCommerce

Om een variabel product te maken in WooCommerce zal je altijd moeten starten met het aanmaken van producteigenschappen. Zonder producteigenschappen kun je namelijk geen variaties toevoegen.

Wanneer je eenmaal producteigenschappen hebt aangemaakt staat niets je meer in de weg om een variabel product te maken. Laten we dus eerst bekijken hoe je dit kunt doen.

Producteigenschappen maken voor een variabel product

Producteigenschappen zijn voor diverse doeleinde te gebruiken. Zo kun je onder andere eigenschappen maken om te gebruiken voor de navigatiefilter.

In dit geval gaan we de producteigenschappen natuurlijk gewoon gebruiken om verschillende variaties te kunnen toevoegen aan de producten in de webshop.

Om een producteigenschap te maken in WooCommerce kun je naar “Producten -> Eigenschappen” gaan. Het toevoegen gaat eigenlijk op precies dezelfde manier als het toevoegen van een normale categorie.

WooCommerce producteigenschap toevoegen

Eenmaal een eigenschap gemaakt moet je nog termen toevoegen aan de eigenschap. Wanneer je tijdens het aanmaken van een eigenschap bij “Type” hebt gekozen voor “Selecteer”, zal je termen van te voren moeten toevoegen. Je kunt dit doen door op het tandwieltje naast de producteigenschap te klikken.

WooCommerce eigenschap term toevoegen

Heb je bij “Type” gekozen voor “Tekst”, dan kun je de termen toevoegen tijdens het maken van een variabel product.

WooCommerce variabel product maken

Nu we de producteigenschappen en eventueel ook al termen hebben toegevoegd, kunnen we eindelijk een variabel product maken. Je doet dit door op de normale manier een product aan te maken en vervolgens in de box “Productgegevens” te kiezen voor “Variabel product”.

WooCommerce variabel product maken

Zodra je dit gedaan hebt kun je op het tabblad “Eigenschappen” klikken om de eigenschappen en termen toe te voegen voor het variabele product.

Eigenschappen toevoegen aan een variabel product in WooCommerce

Om een eigenschap toe te voegen moet je op “Custom producteigenschap” klikken. Je ziet dan de beschikbare eigenschappen staan. Selecteer de eigenschap die je wilt gebruiken en klik op “Toevoegen”.

Wanneer je dit gedaan hebt kun je bij “Waarde(n):” de termen toevoegen voor de variaties die je wilt gebruiken voor dit product. Eenmaal alles naar wens ingevuld hoef je alleen nog even een vinkje te zetten bij “Gebruik voor variaties”, zodat het gebruikt kan worden voor het variabele product. Je kunt nu de eigenschappen opslaan.

We gaan nu naar het tabblad “Variaties”. Je kunt hier alle verschillende variaties die je wilt hebben toevoegen aan de hand van de eigenschappen.

WooCommerce variatie toevoegen

Zoals je hierboven kunt zien kun je variaties stuk voor stuk aanmaken door “Variatie toevoegen” te selecteren en op “Ga” te klikken. Je hebt ook de mogelijkheid om meteen alle variaties voor alle eigenschappen toe te voegen, wat natuurlijk sneller werkt.

Handig weetje: Je kunt maximaal 50 variaties per keer toevoegen. In totaal kun je zoveel variaties toevoegen als je maar wilt.

Je hebt nu alle variaties die zijn aangemaakt in een overzicht staan. Per variatie heb je de mogelijkheid om het een en ander in te stellen. Zo kun je onder andere een artikelnummer (SKU), afbeelding, prijs, gewicht en/of afmetingen toevoegen, de voorraad van de variatie beheren, en nog veel meer. Bekijk hieronder alle mogelijkheden.

WooCommerce variatie instellen

Bovenaan bij “Standaard formulierwaarden” kun je aangeven welke variatie je standaard geselecteerd wilt hebben als een klant de pagina van dit variabele product bezoekt op je WooCommerce website.

Opgelet! Zie je niet alle variaties op de productpagina staan? Let erop dat je bij alle variaties een prijs hebt ingevuld en er een vinkje staat bij Geactiveerd. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat de variatie niet zichtbaar is.

Hoe je variaties tegelijkertijd kunt bewerken

Het kan zijn dat de instellingen van de verschillende variaties ongeveer gelijk zijn. Het kan je in dit geval ontzettend veel tijd besparen om de variaties in bulk te bewerken.

Heb je een T-shirt in meerdere kleuren en maten met dezelfde prijs? Dit is de ideale situatie om variaties in bulk te bewerken, zodat alles in één keer ingesteld wordt.

Om de variaties in bulk te bewerken kun je op het dropdown menu klikken waar je “Variatie toevoegen” ziet staan. Wanneer je hierop klikt zal je onderstaande mogelijkheden zien.

WooCommerce variaties in bulk bewerken

Het is nu kwestie van selecteren wat je wilt bewerken en op “Ga” klikken. Je kunt vervolgens de waarde invullen die je wilt hanteren voor alle variaties.

Dit is al het werk dat je moet uitvoeren om variabele producten toe te voegen aan je WooCommerce webshop. Het kan een aardig karwei zijn als je veel verschillende variaties hebt, maar met bulk bewerken kun je het hopelijk nog relatief snel voor elkaar krijgen.