Bereid je voor op het einde van Windows 7

Heb je nog steeds een pc met Windows 7 aan boord? Dan wordt het tijd om over te stappen, aangezien de ondersteuning per 14 januari 2020 gaat stoppen. In dit artikel behandelen we de opties die je hebt.

Als je besluit Windows 7 nog na de uiterste houdbaarheidsdatum te gebruiken, ontbreekt ondersteuning van Microsoft, waardoor je een groter risico loopt op malware, dataverlies en hackers. Je krijgt namelijk geen technische ondersteuning, software-updates en beveiligingsupdates of fixes meer. Het is niet zo dat je computer of laptop ineens stopt met werken na 14 januari; je kunt het apparaat gewoon blijven gebruiken zoals je gewend bent. Maar er kleven dus nadelen aan. Op dit moment gebruikt ongeveer een derde van alle Windows-gebruikers nog Windows 7: er valt nog wat winst te behalen.

 

Windows 7 op je computer: wat nu?
Je kunt ervoor kiezen je computer te upgraden naar Windows 10. Daarvoor kun je Windows 10 aanschaffen, informeer naar de mogelijkheden.

Echter, computers zijn sindsdien veranderd, dus het kan zijn dat je apparaat niet geschikt is voor de software. Dan zul je eigenlijk een nieuwe pc moeten kopen om gebruik te kunnen maken van het nieuwe Windows. De minimale systeemvereisten zijn een processor geklokt 1 GHz, 1 GB aan werkgeheugen en 20 GB aan interne opslagruimte.

Wanneer je besluit een nieuwe pc met Windows te kopen, dan krijg je het besturingssysteem er standaard bij. Koop je een nieuwe computer, dan krijg je ook de voordelen van snellere hardware en nieuwe mogelijkheden, maar dat staat dan weer los van Windows 10.

Wat je ook doet: maak een back-up aan
Je doet er altijd goed aan een back-up van je systeem te maken, of je nu besluit te upgraden of niet. Dat kun je op twee manieren doen: door een externe harde schijf aan te sluiten en alles om de zoveel tijd te kopiëren of je omarmt een cloudopslagdienst en laat het programma het werk voor je doen. Zo zijn je bestanden veilig wanneer er iets misgaat en kun je ze gemakkelijk overzetten op een nieuwe computer. Wat je ook van plan bent: maak altijd een back-up aan voor de zekerheid, of laat een back-up maken.

Geen leven zonder Windows 7?
Het kan natuurlijk zijn dat je afhankelijk bent van Windows 7, bijvoorbeeld voor de werking van oude software en randapparatuur die niet door Windows 10 ondersteund wordt. Wanneer de ondersteuning verloopt zou je ervoor kunnen kiezen om Windows 7 te blijven draaien, maar niet te verbinden met internet. Zo stel je je pc minder snel bloot aan bedreigingen. Ook kun je ervoor kiezen je Windows 7-installatie te verplaatsen naar een virtuele machine.